Minder Politiek. Meer verbinding.

Gorinchem is de eerste stad in Nederland waar Vodafone ervoor kiest om 4G+ met snelheden tot 1Gbit/s aan te bieden. Dit is natuurlijk helemaal geweldig en ik ben hier ook heel erg blij mee, maar als je er verder over nadenkt is er misschien toch iets vreemds aan de hand. Waarom zou Vodafone uitgerekend voor Gorinchem kiezen om 4G+ uit te rollen?

Als je een snelle vaste verbinding wil en je woont niet in een nieuwbouwwijk dan heb je weinig keuze. Ziggo of ADSL2 via een andere provider. Ziggo levert nu tot 400Mbit/s. ADSL2 lijn als je geluk hebt net 80Mbit/s vanwege de afstand tot de centrale. De kosten zijn vaak vergelijkbaar. Omdat Vodafone en Ziggo dit jaar een fusie aangingen hebben zij in onze stad het monopolie op snel internet, een onwenselijke situatie.

Gek eigenlijk dat je in Gorinchem 10x sneller kunt internetten via je GSM dan via je vaste verbinding? Als je bij Ziggo zit, krijg je natuurlijk een korting op je Vodafone abonnement of gratis extra zenders bij Ziggo. In Gorinchem is dus de keuze terug gebracht bij wens van een snelle verbinding tot Ziggo of Ziggo. Zijn wij daar wel blij mee? Ik niet. Liever heb ik wat meer keuzevrijheid en concurrentie!

Deze situatie is ontstaan omdat de gemeente te lang heeft gedraald met het investeren in een beter netwerk. Dat is jammer. De 21e eeuw staat al bijna 20 jaar voor de deur. Gorinchem moet daarom snel internet hoog op de prioriteitenlijst zetten. Met een beetje geluk kunnen we slim profiteren van de wet van de remmende voorsprong en zorgen wij ervoor dat we naast Ziggo op korte termijn via glasvezel of andere slimme technieken kunnen meesurfen op lichtsnelheid. Als het aan Democraten Gorinchem ligt wordt Gorinchem zowel digitaal als analoog zo snel mogelijk filevrij.

Tim Heiland